You better run for your life if you can

By , 2008/04/24

Maratonmannen (3,5/5)Maratonmannen


När en gammal man omkommer i en bilolycka tvingas brodern, en förrymd nazist från andra världskriget vid namn Szell (Laurence Olivier), att krypa fram ur sitt gömställe och resa till USA för att försäkra sig om att – det för oss okända – innehållet i ett bankfack fortfarande är i tryggt förvar. Szell  (baserad på Josef Mengele) var känd som “Den vita ängeln” eller “der Weisse Engel” bland judarna i koncentrationslägren, på grund utav den vita manen av hår som krönte hans hjässa. Nu är han alltså tillbaka med lite färre strån på huvudet, men med desto fler ess (och stiletter) i rockärmen. Maratonlöparen Babe (Hoffman) blir ofrivilligt indragen i leken när hans bror (Roy Scheider) stapplar in genom dörren blek som aska och med nerblodad skjorta, ty Szell är övertygad om att brodern avslöjade hans hemlighet innan han dog… And, well, we couldn’t have that, now could we?

Maratonmannen är stundtals väldigt brutal; den ökända tortyrscenen med Hoffman i tandläkarstolen är inte det mest magstarka som man tvingas bevittna. Första halvan av filmen är mer eller mindre bara en presentation av karaktärerna, men efter ungefär en timme trappas spänningen upp med hjälp av några hisnande jaktsekvenser (till fots, förstås) och som vanligt är det svårt att avgöra vem man kan lita på och inte. En spännande film, som tyvärr saknar den där lilla extra knorren som hade gjort den till ens tidlös thriller.

VN:F [1.9.3_1094]
0 0

5 svar på “You better run for your life if you can”

 1. Magnus says:

  Det är en bra film, Maratonmannen. och när man ska kommentera ser det ok ut i Firefox. :)

 2. Anna Tyranna says:

  Hihihi, din filmsmak är impeccable som vanligt Magnus! Jamen det är ju så märkligt att det fungerar i vissa lägen och i vissa kategorier men inte andra, utan att jag har gjort några ändringar överhuvudtaget! Nnngh!

 3. Magnus says:

  Klart den är, det är ju min filmsmak, och den är ju som bekant bäst. Fast min musiksmak är ändå snäppet bättre. ;)

 4. Sanna says:

  oh, how we love the knorrs! helst med Josh med bruten näsa i huvudrollen..

 5. Anna Tyranna says:

  Magnus: Nja, du vet ju att jag värderar din kvinno- och filmsmak över det! I alla fall nu sedan du har tagit Cuddy till din barm… eller rättare sagt börjat hoppas att hon gör detsamma.

  Sanna: Ja men eller hur!!! Eller med Robert Redford och Paul Newman, som du skulle ha vetat om du inte låg och sov i din lilla kokong…! Fast jag fick ju knorrar så det räckte till och blev över i Spionen som kom in ifrån kylan iofs, så jag ska inte klaga.

Svara på